2012-09-15 11:00:00

Gyűrűválasztás, azaz nem minden arany, ami fénylik

A jegygyűrűk, amik évezredek óta a házasság jelképének számítanak, amely szimbolizálják két ember összetartozását, a szerelmet, a hűséget, valamint egy soha véget nem érő tökéletes egységet.
A jegygyűrűket eljegyzéskor a bal gyűrűs ujjunkon viseljük, majd később az esküvő után a jegygyűrűk átkerülnek a jobb kezünkre, ahol ezután a legjobb esetben akár egész életünk végéig viselhetjük. Ezért az egyik legfontosabb kérdésnek számít egy ideje az a tény, hogy milyen jegygyűrűket választunk, mivel nem mindegy milyen jegygyűrűk kísérnek el minket életünk végéig.
A jegygyűrűk esetében érdemes nemcsak a szépségük alapján dönteni, hanem figyelembe kell venni a választásnál a kényelmességüket és praktikusságukat is, mivel ezeket a jegygyűrűket nem csak egy alkalomkor viseljük majd. Egy tökéletesen megválasztott jegygyűrűk akár a részünké is válhatnak, amelyeket egy rövid idő eltelte után, ha nélkülözünk viselni, akkor már kényelmetlenül érezzük magunkat.
A világunk egy állandó változási folyamaton megy keresztül, mivel a divat is megújul vagy éppen a régi hagyományokhoz tér vissza. Természetes az a tény is, hogy egy jegygyűrű kiválasztásakor a legelső kritérium az, hogy az általunk választott gyűrű az elképzeléseinknek teljes mértékben megfeleljen, azonban ez nem mindig jön össze, mivel a kirakatban vagy a képeken látott gyűrűk nem teljesen biztos, hogy az ujjunkon is ugyanolyan jól mutatnának.
Régebben a jegyespárok még teljesen azonos, vékony, sárga arany karikagyűrűket részesítették előnyben a választásuk pillanatában, azonban ez később a hetvenes években megváltozott, mivel a szélesebb gyűrűk lettek a divatosak így azok kerültek előtérbe. Napjainkban viszont a karikagyűrűk mellett már megjelentek a szögletesebb formával rendelkező gyűrűk is, amelyek több színből állnak, valamint leginkább a fehér, és a vörös arany kombinációjával elkészített gyűrű kreációk.
Sok esetben megjelenik azon elképzelés is, hogy a párok egymástól némileg eltérő jegygyűrűket választanak, ahol a férfiak esetében esetlegesen egy szélesebb fazont, míg a hölgyeknek egy apró kövekkel díszített ékszert választanak ki.
A gyűrűk belső falára vésés is kerülhet, ami persze lehet az esküvő dátuma, vagy a házasulandók keresztneve, vagy éppen esetleg néhány romantikus strófa, melynek az első részét a leendő feleség gyűrűjébe vésik bele, míg a folytatásául szolgáló második részét pedig férj gyűrűjében helyezik el. Egy jegygyűrűben akár 25 szó is elfér, persze csak ha valaki nem akar spórolni az anyaggal a gyűrű esetében.
Általában a házassági gyűrűk anyagául többnyire az arany vagy a platina szolgál, de lehet akár még titán vagy egyéb nemesacél is alapanyaga a gyűrűknek. Mivel az emberek a gyűrűket egy egész életen át szeretnénk viselni, így érdemes tisztában lennie mindenkinek az anyagok tulajdonságával.
A titán és a nemesacél kemény fémek közé tartozik. A megmunkálásuk nehéz, ennek köszönhetően csak nagyon egyszerű vágatokkal, vagy rovátkákkal lehet díszíteni a belőlük készített ékszereket. Az arany egy sárga színű fém, amely a különböző ötvöző anyagoknak a hatására a színét elváltoztatja és lesz belőle fehér vagy éppen vörös színű fém. Elmondható az is, hogy minél magasabb egy ötvözet aranytartalma, annál puhább, és könnyebben sérül, vagy esetleg deformálódik a viselés közben. Ugyanez a probléma áll fent a platina esetében is, amely fém bár nagyon gyönyörű, mégis nagyon könnyen sérül meg, ennek köszönhetően könnyen elveszítheti a szépségét is.
Abban az esetben, ha köveket is szeretne valaki a gyűrűkbe rakatni, akkor a gyémánt mellett választhatja akár még a cirkóniát is, ami külsőleg szinte teljesen hasonlít a gyémántra, viszont jóval olcsóbb nála. A gyémánt mellett viszont meg kell említeni azt a tényt, hogy a szépsége mellett még rendkívül erős is, amit így később akár még unokáink is megörökölhetnek.
Azonban a gyönyörű és időtálló szépségen kívül van még egy fontos kritérium, hogy valaki megtalálja a neki megfelelő gyűrűt, mégpedig a gyűrű mérete. Feltétlenül fontos, hogy próbára kerüljön többféle fazonú és anyagú gyűrű is, mivel a puhább fémből készült ékszerek könnyebben csúszhatnak az ujjunkra, mint egy keményebb ötvözetből készített társa. Általában a legtöbb gyűrűszalon rendelkezik egy úgynevezett minta készlettel, ami többféle méretet tartalmaz.
Fontos, hogy ha a felpróbált gyűrűt nem érezzük elég kényelmesnek, akkor a biztonság kedvéért bizonyosodjunk meg arról, hogy az adott gyűrűt el tudják-e készíteni más, a nekünk megfelelő méretben is. Későbbiekben ugyanis többnyire lehet még szűkíteni a gyűrűket, de sok esetben találunk olyan formákat (pl.: szögletes), amelyeknek az utólagos megmunkálása már nehézségeket okoz, valamint nagyon drága is, ezért a választás előtt mindenképpen ki kell kérni egy a szakember véleményét az adott gyűrűről.

Gyűrű választása

A 2010-ben menőnek számító karikagyűrű trendek

Az esküvő minden ember életében az esemény, amely alkalom két szívet összeköt, amely során testileg és lelkileg eggyé válik két ember. Az esküvőt hitelesíti és egyben meg is pecsételi a menyasszony és vőlegény között lezajló gyűrűcsere.
2010-ben ezen a jeles eseményen a karikagyűrű trendnek megfelelően a következő gyűrűk voltak a legkeresettebbek.

Gyémántgyűrűk

Már hosszú ideje a nők legjobb barátainak tartott gyémántoknak a divatjuk is majdhogynem örök érvényűnek mondható. A legnépszerűbb tendencia egyikét azok a karikagyűrűk képezik, amelyeket a kéttónusú, 14 karátos gyémántokból készítettek el. Ezek az ékszerek fehér, valamint arany pompázó színekben is egyaránt elérhetőek a piacokon.

A gyémántkővel berakott fehérarany karikagyűrűk

Egy úgymond örökké divatos, valamint kitűnő kombinációnak számít a fehérarany gyémánt berakással. A gyémántok fel ékesíthetik a gyűrűknek akár a teljes felületét, vagy éppen csak annak egy részét, azaz csak 2-3 gyémánttal lehetnek fel díszítettek, viszont ez minden embernek a saját pénztárcájának tartalmától függően változik. A gyűrűk árát leginkább a bennük lévő gyémántok méretei, és tisztaságuk határozza meg, így ha valaki egy igazán szép gyémántgyűrűt szeretne, annak jól a zsebébe kell nyúlnia.
Ugyanis egy igazán szép gyémántgyűrű minimum egy 500 dolláros, vagy ennél is nagyobb kiadást jelent.

Arany karikagyűrűk

2010-ben szintén nagy népszerűségnek örvendtek még az arany karikagyűrűk is. Mivel az arany értéke folyamatos növekedést mutat, így mindenki szerint egy jó befektetésnek számít az aranygyűrűk megvásárlása. A 2010-es évben a szezonvezető trendek körébe tartoztak az arany karikagyűrűk is, melyek pontosan három színben, valamint kényelmesen illeszkedő 14 karátos arany karikagyűrűk formájában voltak kaphatóak. Ezek közül is a legelterjedtebbek a látványterves 14 karátos aranyból készített gyűrűk, valamint a kényelmesen illeszkedő kelta stílust magán viselő 14 karátos arany karikagyűrűk voltak. 2010-ben a fiatal menyasszonyok, és vőlegények körében a kelta típusú karikagyűrűket folyamatosan nagy közkedveltség övezte. Ezeket, a pompás karikagyűrűket kézimunkával készítik, és majdhogynem egy valóságos műalkotásoknak számítanak.

A volfrámkarbid karikagyűrűk

Jelenleg is növekvő tendenciát mutatnak az ékszerészeti körben való használata a csúcstechnológiás eljárásokkal előalított fémeknek. Ez azonban egyrészt magyarázható az arany és a gyémánt ékszerek árának a folyamatos növekedésével, másrészt pedig az arany és a gyémánt ékszerekhez használt fémeknek a stílusosságával, valamint a kitűnő megmunkálhatóságával. Az árat szem előtt tartva, míg egy gyémántgyűrűt 1000 dolláros, vagy még annál is nagyobb árral lehet csak megvásárolni, addig egy volfrámkarbidból készült gyűrűt már akár 100 dollárért is meg lehet találni a boltokban. Így tehát azok, akik szeretnének a divattal, úgymond lépést tartani, viszont ezt minél kisebb ráfordítás árán szeretnék megvalósítani, akkor azoknak ajánlatos a volfrámkarbid gyűrűket előtérbe helyezni a választásnál. A nagyszerű megmunkálhatóságuknak köszönhetően a volfrám, valamint a cirkónium karbid gyűrűk egyaránt nagyon népszerűek.

Titán karikagyűrűk

A titán egyike a könnyűfémeknek, amelynek az ékszerészet területén történő felhasználása folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Ennél is fontosabb az a tény, hogy a titán felhasználása egy nagyon komoly megtakarítást is jelenthet azok számára, akik nem szeretik a karikagyűrűkkel kapcsolatban előforduló túl nagy felhajtást. A titán gyűrűk jelentik a legjobb megoldást ezeknek, az embereknek.
2010-ben az egyik legnépszerűbb tendenciával a gyémántokkal kirakott titán karikagyűrűk rendelkeztek, mivel a színük fehér volt, így ezek egy platina gyűrű benyomását keltették a vásárlóknál. Azt a tényt még mindenképp hozzá kell tenni, hogy 2010-ben is megőrizték vezető szerepüket a karikagyűrűk piacán a művészi stílusban elkészített ékkövek, valamint gyűrűk.

Az Olaszországban hódító karikagyűrű divat

Minden olasz nő álma, hogy olyan legyen, mint Kate hercegnő. Ugyanis minden bizonnyal a legirigyeltebb jegygyűrűje Kate Middletonnak, az angol trónörökös feleségének az ujját díszíti. A sárga karikagyűrűt egy wales-i bányában kitermelt aranyrögből készítették el, amit később maga II. Erzsébet ajándékozott unokájának, Vilmos hercegnek a házasságkötése alkalmából. A karikagyűrűknek nagy divatja van Olaszországban is és egy ékszerészeknek sem kell panaszkodnia a fantázia hiányáért, hogy kielégítés a vásárlóinak az igényeit.
Egy arezzói vállalat dolgozói elmondták, hogy a gyűrűket, amelyeket Itáliában szintén a bal kéz gyűrűsujján kell viselniük az embereknek, mivel egy ősi legenda leírásai szerint abban az ujjban található meg a vena amoris, vagyis a szerelem ere, amely közvetlenül a szívbe vezet.
Elmondásaik alapján az utóbbi időben sokat változott a hozzáállása az embereknek, és már nem mindenki ragaszkodik annyira az egyszerű karikagyűrűkhöz. Azonban meg kell még említeni azt is, hogy ez a vállalat szolgálja ki a házasulandók nyolcvan százalékát.
Bár megmaradt a gyűrűk klasszikus formája, viszont az elkészítésüknél felhasznált anyagok terén sok változás ment végbe, ugyanis gyakran használnak fel kétféle fémet, mint például a fehér és a rózsaszínű aranyat. Az értékesebbnek számító gyűrűket gyémántberakásosan készítik el.
A legújabb divat szerint a legékesebb a rózsaszín aranyból készült gyűrűk, a szélükön rodiummal körbefuttatva. A gyűrűket általában egyetlen tömbből készítik, forrasztás használata nélkül, valamint kívül és belül domborúvá alakítják ki őket, mivel így abszolút kényelmes lesz a viselésük.
A gyűrűket különböző mintázattal készítik el. Megtalálhatóak közöttük olyanok. amelyeket fehéraranyból készítettek el, vagy akár olyanok is, amelyeken rózsaszínű aranyszál fut körbe, de megtalálhatóak a sorban a négyszögletű, valamint a csavart karikagyűrűk is.
A konzervatívabb elképzelésű emberek szerint viszont a karikagyűrűnek sárgának kell lenniük, valamint egyszerűeknek, mert a gyűrűk szimbólumok, amelyeket mindig viselnie kell az embereknek. Az egyetlen díszítés, ami megengedhető egy gyűrűn, az a belsejébe illesztett kis brill, ami közel található a házastársak bevésett nevéhez és a házasságkötés dátumához.
A gyűrűk, amelyeket elkészítenek, átlagosan 7 gramm kért súllyal rendelkeznek, de ezen kívül előfordulnak még a 2, valamint a 10 grammos igényű kérések is.
Érdekességnek számít még az is, hogy egyre kisebb súlyú gyűrűket rendelnek meg az ország északi részében, míg délen inkább ellentétesen az egyre feltűnőbb darabokat kedvelik és sok esetben méretre készíttetik el őket.

A 2011-es eljegyzési gyűrű divat

Szinte minden egyes kultúrában az esküvői szertartás keretein belül megtörténő karikagyűrűk cseréjét a szerelem és az elkötelezettség szimbólumaként tekintik. De ahogy a generációk változtak, úgy az ízlések és stílusok is némileg eltértek és megváltoztak.
A jegygyűrűk egyre változatosabbak lesznek, mint valaha voltak, ami a különböző tervezésnek és persze a különböző fémek miatt jöhetett létre. Nem csak egy néhány gyűrű volt már, amely csak úgy, mint 2011-ben, de még napjainkban is ugyanolyan népszerű.
2011-ben is leginkább még a múltbéli tendenciák érvényesültek, mivel a legnagyobb kedvencek között még mindig helyet foglaltak a gyémánt jegygyűrűk. 2011-ben a legnépszerűbb fém, amit párosítottak a gyémántokhoz, az a platina volt, ami túlragyogta az összes többi fehérfémet, valamint tovább is megtartja a szépségét, mint a többi társa.
A gyémántok mennyisége akár kicsi, vagy akár nagy mégis a legtöbb vőlegény és mennyasszony listáján rajta szerepel, mivel egyaránt nagyszerűen mutat mind a férfi, mind a női gyűrűkön is. A férfi platina gyémántgyűrűk esetében 2011-ben a kedvencek közé tartoztak a geometrikus, az egyenes vonalakkal, valamint a háromszög alakú formákkal ellátott gyűrűk, amelyek kevésbé lekerekített szélekkel rendelkeztek.

A 2011-es platina jegygyűrűk

A 2011-es évben a platina tendenciának volt köszönhető, hogy a nők kezeit gyémántokkal ellátott karikagyűrűk sora díszítette. Különös kedvenceknek számítottak azok a jegygyűrűk, amelyek egy egyenes sávban körbe vannak díszítve gyémántokkal, valamint azok a jegygyűrűk, amelyek esetében egy központi nagy gyémántot sok kis gyémántokkal vesznek körül.
Ezek az elképzelések már az elmúlt években is láthatóak voltak a legtöbb esküvői szertartáson. Szintén divatosak voltak még azok a platina gyémántgyűrűk is, amelyekben kis párna vagy ovális alakú gyémánt van elhelyezve.

A mintás jegygyűrűk

Az elmúlt években egy másik szembetűnő tendencia volt a már ismerősnek tűnő kedvenc, a mintás jegygyűrűk. A mintás jegygyűrűket valószínűleg a sokoldalúságuk, valamint a változatosságuk miatt olyan közkedveltek a vásárlók körében. A vastag, merész vésetekkel ellátott gyűrűktől, a bonyolultabb kelta mintákig, ezek a jegygyűrűk a legideálisabbak azok számára, akik a saját jegygyűrűjüket úgy szeretnék érdekesebbé tenni, hogy nem tetetnek a jegygyűrűikbe olyan értékes drágakövet, mint a gyémántok.
További tendenciát mutat még a két különböző színű fém, mint az arany és a fehérarany kombinációjának a használata, amellyel egy vonzó kinézetű és persze modern stílusú gyűrűt kapjanak az érdeklődők. Ugyanezt a módszert használták fel már az egyszerű mintás gyűrűk esetében is, amelyek elegánsabbá teszik bármelyik menyasszony vagy vőlegény megjelenését.
Szintén nagyon népszerűek lettek az egyszerűségük, valamint érdekes kinézetük miatt a szőtt jegygyűrűk is. A szőtt karikagyűrűket gyakran készítenek erős fémekből, mint például aranyból, fehéraranyból, palládiumból vagy éppen platinából, amely közé szőnek egy vékonyabb, de erős kontrasztú színel rendelkező fémszalagot.
2011-ben is valószínűleg a legkedveltebbeknek számítottak ragyogó szépségüknek köszönhetően az egyszerű jegygyűrűk. A sima jegygyűrűknél nagyobb hangsúlyt fektetnek a fémre, mivel nem tartalmaznak drágaköveket, így jobban értékelhetővé válik mindenki szemében magának a fémnek a szépsége.

A jegygyűrűk anyaga

Amikor a párok úgy döntenek, hogy kiválasztják a jegygyűrűket, akkor a második fontos szempont szokott lenni, hogy milyen nemesfémből készüljön is el az a bizonyos jegygyűrű. Rengeteg házasodni készülő pár előnyben részesíti a fehéraranyból, vagy a platinából elkészített jegygyűrűket a sárga aranyból készült társaikkal szemben, mivel bár azok a jegygyűrűk fényesebbek, viszont az árukat tekintve sokkal többe is kerülnek.
Általában azonban sok pár esetében a kedvező választás a platina, mert az árát tekintve ugyan drágább, de sokkal keményebb és tartósabb is. A nagyobb keménység elérésének érdekében a jegygyűrűk a fehér arany, az ezüst, a palládium vagy a nikkel ötvözésével készülnek el, mivel a tiszta arany ugyanis rendkívül puha.
Ugyanebből az okból kifolyólag, a sárga arany jegygyűrűk is valójában ötvözetből készülnek. Például a 18 karátos arany gyűrűnek csak 75%-a tiszta arany, a maradék 25%-át pedig más kemény fém alkotja. Minden nemesfémből elkészített karikagyűrűt egy kis plusz védelem formájában ródiummal vonnak be, viszont ezt a plusz réteget fel kell újítani úgy megközelítőleg ötévenként, a nagyobb fényesség és védelem megtartásának az érdekében.
Sok pár választja a platina jegygyűrűket, persze csak ha a zsebük megengedi ezt a döntést, mivel ezeknek a gyűrűknek az ára akár a kétszerese is lehet az aranygyűrűkének. Érdemes tehát jól meggondolni azt, hogy a kívánt gyűrű milyen anyagból és persze mennyiért készüljön el, hogy a lehető legjobb befektetést elérve a rendelkezésetekre álló összeg ellenében a legjobb jegygyűrű kerüljön megvásárlásra. Például az olcsóbb anyagból készült gyűrű mellett többet lehet költeni a gyémántkövekre.
De első és legfontosabb szempont, amikor gyűrűvásárlásra kerül sor, hogy jó hírnévvel rendelkező, megbízható cégnél kell keresgélni, ugyanis itt biztosítják az értéket, valamint a minőséget. Az aranyra vagy a platinára minőségi pecsétet nyomnak, a gyémántokhoz pedig eredetiségi bizonyítványt is mellékelnek.

A jegygyűrűk hat divatos modellje

Az új tendenciákkal kapcsolatban a híres jegygyűrűkészítők felállítottak néhány támpontot. Egy szoliter gyűrű klasszikus, valamint megbízható választás, de a következőkben bemutatásra kerülő meghökkentő csoportokba tartozó modellek szintén biztos, hogy fel fogják kelteni néhány ember figyelmét.
Az első modell a színes kövekkel díszített jegygyűrűk csoportjába tartozik.
Egy modern ízléssel rendelkező nő számára mindig megfelelő választást biztosítanak a színes kövekkel teli jegygyűrűk. A jegygyűrűk esetében választhatóak rózsaszín gyémántok, vagy akár bármilyen más ékkövek, mint például, a berill, a zafír vagy a rubin. Hatalmas a választék, mely mindenféle színt garantál az érdeklődőknek.
A második modell a gyémánttal kirakott jegygyűrűk csoportjába tartozik.
Minden gyémánt szépségét leginkább a környezete hangsúlyozza ki. Az ebbe a csoportba tartozó gyémánttal kirakott gyűrűk közkedveltek a menyasszonyok és a tervezők között egyaránt. Ha egy jegygyűrűn több gyémánt van elhelyezve az nem csak a gyűrű csillogását növeli meg, hanem még kihangsúlyozza a központi követ is.
A harmadik modell a magas foglalatú jegygyűrűk csoportjába tartozik.
Minden jegygyűrű esetében a foglalatok nagyon fontos szerephez jutnak, mivel az aprólékosan kidolgozott esküvői kiegészítők valósággal gyönyörűvé varázsolják a jegygyűrűt. A központi követ szinte semmi nem hangsúlyozza ki jobban, mint egy foglalat, amelyet finom és stílusos munkával készítettek el.
A negyedik modell a fonott és csavart foglalatokkal ellátott jegygyűrűk csoportjába tartozik.
Az ebbe a csoportba tartozó daraboknál hangsúlyt leginkább a gyűrűk dinamizmusára helyezik rá a tervezők. Mindegyik foglalat a gyémántokkal díszített spirális foglalatoktól egészen a divatos csavart modellel bíró fém foglalatokig szinte varázslatos külsőt kölcsönöznek a jegygyűrűknek.
Az ötödik modell az elbűvölő vintage jegygyűrűk csoportjába tartozik.
Egyáltalán nem nevezhetőek elavultnak az örökölt esküvői ékszerek kinézetét keltő, valamint nagy hagyománnyal rendelkező modellek. Pontosan elég, ha csak a gyémánttal aprólékosan kidolgozott foglalatokat emeljük ki a sorból.
A hatodik modell a környezetbarát gyűrűk csoportjába tartozik.
A tervezőik sikeresen bebizonyítják azt a tényt, hogy az embernek érdemes foglalkoznia a környezetével. Mert fontos, hogy az emberek például olyan gyémántokat válasszanak a jegygyűrűjük elkészítéséhez, amelyek egy békés területről származnak, valamint olyan jegygyűrűt, ami újrahasznosított aranyból készült el.

Az eljegyzésre szánt jegygyűrűk

Az esküvőt az eljegyzési ceremónia előzi meg, s, mint ceremóniának megvannak a szabályai. Talán életének legfontosabb döntését hozza meg az ember, amikor úgy dönt, hogy szíve választottjával össze szeretné kötni életét. Egy romantikus pillanatban a leendő menyasszonynak ez a nagy döntés egy gyönyörű eljegyzési gyűrű segítségével mutatható ki.
Azonban az egyik legnehezebb dolognak számít a tökéletes jegygyűrű kiválasztása, mivel az ember minden érzelmét kell, hogy kifejezze egy apró gyűrű, és épp ezért kell több dologra is odafigyelnie az embereknek a jegygyűrűk kiválasztásnál. Például arra, hogy jegygyűrű, mely a kiválasztott lett mennyire fog illeni a többi esküvői kiegészítőhöz. Ez egy fontos gondolat, mivel a jegygyűrű nem illik sok más ékszerhez. Viszont eldönthetjük azt is, hogy milyen stílusú legyen az általunk választott jegygyűrű.
A Fémötvözetű jegygyűrűk – Napjainkban már többféle fémből, mint a platina, a titán, az arany, az ezüst és a fehér arany, vagy éppen ezek ötvözetéből lehet kiválasztani a jegygyűrűk anyagát. Tehát az a döntés, hogy milyen fémmel szeretnék az emberek feldíszíteni a saját jegygyűrűjüket, az teljes mértékben a rajtuk és persze párjuk ízlésén múlik.
A gravírozott vagy köves gyűrűk – Rengeteg ember kedveli, valamint előszeretettel választja a nemes fémből elkészített jegygyűrűket, vagy éppen az apró kövecskékkel kirakott jegygyűrűket. Ha viszont bárki egy kisebb egyediségre törekszik, akkor ez esetben a gravírozott gyűrűk jelentik a legjobb választást. Mivel a gravírozott jegygyűrűk akkor a legszebbek, ha a gyűrűkön található szöveg az egy a pár számára fontos dátum vagy idézet. Viszont ha valaki mégis inkább azt szeretné, hogy a gyűrűk kövekkel legyenek kirakva, akkor nyugodtan válassza a gyémántgyűrűket, mivel a házasodni készülő fiatalok egyik legkedveltebb drágaköve a gyémánt.
A hagyományos gyűrűk - Ha viszont bárki családja, vagy éppen a párjának a családja követ valamilyen hagyományt, akkor vigyáznia kell, hogy figyelmen kívül ne hagyja ezeket, a hagyományokat a gyűrűk megvásárlásakor. Viszont napjainkban számtalan olyan gyűrű létezik, amelyek a családi hagyományok szerint vannak elkészítve.

A nemesi jegyajándékok

A kézfogó szó arra a tényre utal, hogy kézfogással pecsételték meg a felek a kötendő házasságot, amelynek cserébe jegyajándékot adtak egymásnak. A középkorban a nemesek körében még csak a menyasszonyoknak adtak át gyűrűket. Azonban az újkor kezdetével divatba jött az a tény is, hogy a hűség szimbólumát már a vőlegények is viselték kezükön. Abban az időszakban az eljegyzési ajándékok még a köves ékszerek voltak. A divat formálódása szerint, mint napjainkban, változott a kövek formája, valamint a fajtái is. A 18. században jelent meg a jelenleg is meglévő szokás a karikagyűrűkről, mivel kezdetben csak kísérőgyűrűnek használták őket. A 17-19. században népszerűek voltak még a gyűrűbe vésett kisebb szerelmes versecskék, minta „Szerelmem csak tehozzád hű”, a „Szerelmed tesz boldoggá”, valamint a „Te az enyém, én a tied, mondd, mi lehet ennél szebb”.

A jegygyűrűk őse a népszokások szerint

Egészen a 19. század közepéig ismeretlen szokásnak számított a parasztok között a gyűrűajándékozás. A ruha-kiegészítők, valamint a használati eszközök voltak még abban az időszakban az eljegyzési gyűrűk elődjei. Általában a lányok esetében leggyakrabban kendőt, míg a legények esetében ruhát ajándékoztak a jövendőbelijüknek. Ennek a szokásnak megfelelően a kézfogót még kendőváltásnak is nevezték. Az eljegyzéshez kötődött a népi kultúrában is a jegyzálog felek közötti átadása, és egyáltalán nem az esküvőhöz, mint az sokan gondolják. Az idő múlásával fokozatosan háttérbe szorult a kendő, valamint a pénz, amelyeknek a helyét a jegygyűrűk vették át. Mivel akkoriban az ékszervásárlást még mindenki nem engedhette meg magának, így gyakori volt, hogy a gyűrűt a jeles alkalomra kölcsönkérték, majd visszaadták eredeti tulajdonosának az esküvői szertartás elvégzése után. Abban az időszakban tehát nem a családi állapotot fejezte ki viselése, hanem csupán jelképes volt az ujjon hordott gyűrű. A férjes asszonyt például csak a haj-és ruhaviselete alapján lehetett megkülönböztetni a férjezetlen lányoktól, és nem a kezükön viselt ékszerek alapján. Aki persze megengedhették maguknak, hogy gyűrűt viseljenek, azok gyakran nem az ujjukon, hanem a nyakukban, mint egy medált viselték a gyűrűket. Csak 20. században terjedt el a ma is ismert formája a gyűrűk viselésének, amely után már a kézen viselt gyűrűk elárulták a családi állapotot is.

Egy olimpiai bajnok a jegygyűrűjével dobálózott

Jegygyűrűdobálással vetett véget eljegyzésének egy olimpiai- és világbajnok francia úszónő, valamint egy olasz, szintén világbajnok úszó. Bár az ember mindennapi életében nem számít olyan meglepőnek, hogy ha a jegygyűrűjét valaki eldobja, vagy éppen hozzávágja ahhoz, akitől kapta. Azonban a sportolóktól mindenki példás magatartást vár el, és különösen akkor nem számít senki egy magánéleti botrányokra, amikor világverseny közepén vannak az érintettek. Éppen egy rövidpályás úszó Európa Bajnokságon telt be a pohár a francia Laure Manaudou-nál, akit a legjobb úszók között tartanak számon. A 21 éves úszónő, a szintén 21 éves olasz Luca Marintól korábban egy tizenöt ezer eurós eljegyzési gyűrűt kapott. Viszonyuk azonban nem volt felhőtlen a mindkét fél által meglévő hűtlenség miatt, ami oda jutott, hogy 2007 decemberében rendezett magyarországi rövidpályás Európa Bajnokságon miközben folytak a versenyek végleg szakítottak. Azonban az egyik veszekedés odáig fajult, hogy állítólag a férfi visszakövetelte a jegygyűrűt, a nő pedig azt dühödten hozzávágta, csak egészen pontosan nem hozzá, hanem egy másik olasz úszóhoz, Filippo Magnini világbajnok gyorsúszóhoz. Az Európa Bajnokság alatt Laure Manaudou úszónőről még meztelen fényképek is nyilvánosságra kerültek, amelynek a nyilvánosságra hozatalával szintén az olasz Marint gyanúsították.